Το Σωματείο

Το Σωματείο Ερμηνευτών Διαφημιστικών Κειμένων (Σ.Ε.ΔΙ.Κ.) ιδρύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1988 από τους: Μαυρομάτης Βασίλης, Ψαρουδάκη Αλεξάνδρα, Καρέλη Ευτυχία, Σκώκος Κώστας, Γεραλή Άννα, Κοντογιάννης Δημήτρης, Καρακατσάνη Βασιλική, Πανταζής Πέτρος, Πανταζή Ελευθερία, Ντάνιας Ιωάννης, Ασκαρίδου Αλεξάνδρα, Πετρίτσης Ιωάννης, Καστανάς Κώστας, Τσακαλίδου Μαρία, Σιδηρόπουλος Κώστας, Ιωαννίδου-Θεοδόση Άννα, Μαυρομάτη Μαρία, Παπαστεφάνου Γιώργος, Κοκκινά Βασιλική, Αργυροκαστρίτου Μαρία, Καρρά Ματίνα, Γεωγλερής Γιώργος, Μαλτέζου Κατερίνα, Καφαντάρη Λίλα, Δρίβας Στέλιος, Δοξαράς Χρήστος, Τριφύλλη Βασιλική, Φέρτης Γιάννης, Στέας Άλκης, Δραγώνας Αλέκος, Σταυράκης Αλέξης και Ευσταθία Ευτέρπη.

Σκοποί του Σωματείου

Οι σκοποί του Σωματείου είναι:

  1. Η υπεράσπιση και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών.
  2. Η ανάπτυξη δεσμών αλληλεγγύης και συναδελφικότητας και η από κοινού διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
  3. Η συνένωση των προσπαθειών με εργασιακές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις για την κατοχύρωση και υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών.
  4. Η διαρκής προσπάθεια για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας στους χώρους εργασίας με την υψηλότερη δυνατή αμοιβή.
  5. Η ανάπτυξη συναδελφικής συνείδησης μεταξύ των μελών και η επιδίωξη συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς και προσωπικότητες.
  6. Η δημιουργία ειδικών κεφαλαίων για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών και αλληλοβοήθειας των μελών.
  7. Η δημιουργία εργαλείων με τη χρήση ή όχι της τεχνολογίας που θα αναπτύσσει και θα βοηθάει την εργασία.

Ιστορικό

Το 1958 ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος (ΑΔΕΛ) ο αποκαλούμενος “ΠΑΤΕΡΑΣ της διαφήμισης”, ισχυρίσθηκε στους τότε συναδέλφους του διαφημιστές (Χοχλακίδη – Θεοφιλόπουλο – Λεούση – Κουσέντο κ.λ.π) ότι είχε ανακαλύψει τη φωνή του αιώνα!

Πρώτος αυτός λοιπόν έκανε χρήση αυτής της φωνής σε ένα πακέτο ραδιοφωνικών διαφημίσεων (10 τον αριθμό) που αφορούσαν τα τότε Ελληνικά καλλιστεία. Η ηχογράφηση αυτών των κειμένων έγινε στο στούντιο του Γιαννηκώστα και από γυναικείας πλευράς συμμετείχε η κυρία Έφη Πόλη (σπουδαία φωνή). Από πλευράς ανδρικής ο υποφαινόμενος. Σε τρία τέταρτα είχαμε τελειώσει. Υπήρξε από πλευράς Παπαδόπουλου πλήρης ικανοποίηση. Ήλθε η ώρα της πληρωμής μου. Σημειωτέο ότι εκείνη την εποχή συμμετείχα σε μια σπουδαία θεατρική παράσταση υπό τον Δημήτρη Μυράτ “Κράτος του Θεού” και η μηνιαία αμοιβή μου ήταν 1500 δραχμές! Τι σας οφείλω; Με ρωτά ο Παπαδόπουλος. Τελείως άσχετος εγώ του απαντώ: Εσείς ξέρετε. Είσαι ευχαριστημένος αν σου δώσω δυόμισι; Νομίζω πως προσφέρει δυόμισι κατοστάρικα. Τα θεώρησα λίγα αλλά προσπάθησα να μην το δείξω. Ό,τι πείτε του λέω… Καλά θα σου τα κάνω τρία και βγάζει ένα μπλοκ επιταγών. Όταν είδα να προσθέτει το τρίτο μηδενικό στη επιταγή λιποθύμησα! Στον Μυράτ δούλευα δύο μήνες για τόσα χρήματα. Ευχαρίστησα και εκείνος μου είπε: Να θυμάσαι. Θα γίνεις η πρώτη φωνή της Ελλάδας! Έκτοτε όποτε τον συναντούσα στην ΑΔΕΛ έλεγε στους παρευρισκόμενους: “Αυτό το έγκλημα είναι δικό μου”. Η πορεία μου στο χώρο της διαφήμισης άρχισε έτσι.

Στο δρόμο έγινε ανάγκη η δημιουργία μιας ομπρέλας (Σωματείο) που θα στέγαζε όλους εμάς που υπηρετούσαμε το χώρο, και είμαστε παρακαλώ ουκ ολίγοι. Μαζευτήκαμε γύρω στα 47 ιδρυτικά μέλη το έτος 1988 και δημιουργήσαμε το Σ.Ε.ΔΙ.Κ. Το πρώτο εκλεγέν Δ.Σ. με διάλεξε για πρόεδρό του. Ίσως γιατί ήμουν ο πιο τρελός. Σαν ΚΡΙΟΣ που είμαι κατέβασα το κεφάλι και κουτουλούσα όποιον προσπαθούσε να μας αδικήσει. Αυτό μου κόστισε, όμως δεν μετανιώνω. Αντίθετα καμαρώνω γιατί αυτή η ομπρέλα που για την δημιουργία της έβαλα το χεράκι μου είναι ακόμα ανοιχτή, και όχι μόνο αλλά έχει εξελιχθεί!!!

Τους θερμούς χαιρετισμούς μου.

 

Να με θυμάστε,
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ